Українські експерти проєкту FloodUzh ознайомилися із водогосподарськими об’єктами на словацькій території проєкту
18.05.2023 Без коментарів Новини admin 362 перегляди

15-16 травня, в рамках реалізації українсько-словацького проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, відбулася навчальна поїздка для українських фахівців водного господарства  на словацькій частині басейну р. Уж.

У заході взяли участь представники трьох водогосподарських партнерських організацій, які займаються управлінням водними ресурсами басейну річки Уж:  Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородське міжрайонного управління водного господарства, а також Басейнове управління р.Бодрог Словацького водогосподарського підприємства.

Метою поїздки стала презентація українським експертам управління водними ресурсами та ризиками затоплень на словацькій частині басейну р. Уж та впровадження заходів проєкту на цільовій території.

У ході поїздки учасники заходу відвідали ряд водогосподарських об’єктів різного призначення –  для управління паводковим стоком, утримання надлишкових паводкових вод, гідроенергетики, питного водопостачання та рекреації. Зокрема, цікаво і корисно було ознайомитись з історією створення, функціонуванням та експлуатаційним утриманням водосховища та ГЕС Велка Домаша, сухих польдерів і гідротехнічних споруд протипаводкового захисту на річці Топля в місті Бардейов, розподільчої системи в Петровцях над Лаборцем, польдера Беша, найбільшої в східній Словаччині насосної станції в Средє над Бодрогом.

Також, словацькі водники провели фахову екскурсію у водогосподарському музеї на території водосховища Землінська Ширава, і учасники поїздки відмітили багато спільного в розвитку водного господарства, проходженні історичних паводків і організації протипаводкового захисту в обох частинах транскордонного басейну річки Уж.

У різні періоди на словацькій території приділялася значна увага будівництву захисних дамб, гідротехнічних споруд, акумулюючих ємностей, розвитку мережі гідрологічного та метеорологічного спостереження для захисту населення і території від високих паводків, перерозподілу гідрологічного стоку, забезпечення питною водою та охорони водних ресурсів краю. Також важливо відмітити, що успішне управління транскордонним річковим басейном можливе тільки за умови налагодженого співробітництва між водогосподарськими організаціями. У наш час для розвитку водного господарства і покращення протипаводкового захисту успішно залучаються можливості фінансових інструментів Європейського Союзу та програм міжнародного і транскордонного співробітництва.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *