Відбулася навчальна поїздка словацьких водогосподарників на українську частину басейну р. Уж
08.06.2023 Без коментарів Новини admin 323 перегляди

Одним із пріоритетів Програми транскордонного співробітництва Європейського  інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 є  підтримка спільних заходів щодо запобігання стихійним лихам, а також більш інтенсивного співробітництва між регіонами України та регіонами країн ЄС, які розділяють спільний кордон.

Планом заходів  спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» передбачалася організація двох навчальних поїздок для керівників та експертів водогосподарських організацій сусідніх країн з метою передачі знань щодо управління паводковими ризиками на українській та словацькій частинах басейну р. Уж та реалізації проєктної діяльності на цільовій території.

У травні 2023 року відбулася навчальна поїздка для українських фахівців водного господарства  на словацькій частині басейну р. Уж. У заході взяли участь представники трьох водогосподарських партнерських організацій, які займаються управлінням водними ресурсами басейну річки Уж:  Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородське міжрайонного управління водного господарства, а також Басейнове управління р.Бодрог Словацького водогосподарського підприємства.

Аналогічна навчальна поїздка тих самих трьох партнерських організацій, але вже на територію української частини транскордонного басейну р.Уж відбулася у  вівторок, 6 червня цього року.

Під час поїздки словацькі фахівці водного господарства отримали змогу ознайомитися з історію розвитку водного господарства, досвідом проходження історичних паводків, а також сучасним станом водогосподарських гідротехнічних споруд в басейні р.Уж.

Зокрема, учасники заходу відвідали і ознайомились з роботою автоматизованих гідрометеорологічних постів системи АІВС «Тиса» у басейні р.Уж, протипаводковими спорудами (захисними дамбами) в басейні річок Тур’я і Уж, оглянули роботи з впорядкування малих гірських потічків, побачили об’єкти та роботу малих ГЕС «Шипот 1» і «Шипот 2».

У словацькій частині басейну річки Уж, як мали змогу переконатися українські водники, також активно використовуються можливості відновлювальних джерел енергії, до яких належить гідроенергетика (водосховища Старіна, Велка Домаша).

Під час візиту словацькі експерти також отримали детальну інформацію щодо проєктних робіт для будівництва регулюючої споруди на р. Уж (Боздоський парк), які виконуються в рамках спільного проєкту FLoodUZH.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *