Відбулася Заключна конференція проєкту FloodUzh
24.08.2023 Без коментарів Новини admin 326 переглядів

У вівторок, 22 серпня 2023 року, відбулася Заключна конференція спільного українсько-словацького проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

У заході взяли участь представники водогосподарських організацій басейну річки Уж, партнерів проєкту – БУВР Тиси, Ужгородське МУВГ, Словацьке водогосподарське управління, партнера проєкту управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міськради, представники Закарпатської обласної військової адміністрації, УжНУ, територіальних громад басейну Уж, громадських організацій.

Керівник проєкту, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль інформував учасників про цілі, заходи і досягнення проєкту. Ініціатива підготовки проєктної заявки виникла у 2017 році, а розпочався проєкт у вересні 2019 року і тривав чотири роки з врахуванням обмежень ковідної пандемії і воєнного часу. Технічно складні та адміністративні заходи були реалізовані командою експертів, загалом було підготовлено біля 20 тендерних процедур, укладено 50 договорів і проведено біля 30 комунікаційних заходів. Особливістю проєкту є впровадження на практиці положень європейського і оновленого національного законодавства щодо управління ризиками затоплення згідно з вимогами Директиви 2007/60/ЄС про оцінку та управління ризиками затоплення (Паводкова Директива ЄС). Таким чином, вперше для басейну річки Уж, у проєкті розроблені карти і документи для безпеки жителів басейну р.Уж та м.Ужгород на основі таких самих  стандартів і підходів, яких наразі дотримуються в країнах Європейського Союзу. Великий обсяг робіт виконано для збору та актуалізації гео-просторових, гідрологічних та інших даних про басейн річки Уж (2750 кв.км), використано сучасні технології для створення геоданих  з високою роздільною здатністю, проведення двовимірного комп’ютерного та фізичного лабораторного моделювання, і нещодавно на підсумкових семінарах територіальні громади басейну річки Уж отримали картографічні матеріали із зазначенням зон затоплення та зон ризиків при паводках 0,2%, 1%, 2%, 5% та 10% забезпеченості. Ці матеріали мають важливе значення для організації безпечного пропуску паводків, а також містять цінну інформацію для побудови генеральних планів населених пунктів. Є місця, де можна впровадити попереджувальні протипаводкові заходи, а в інших місцях, де це неможливо зробити, населення повинно бути обізнаним із цією ситуацією для врахування і зменшення шкоди від затоплення.

Для вирішення ще однієї екстремальної ситуації, коли в річці Уж спостерігається маловоддя, для міста Ужгород розроблені заходи з покращення гідрологічного режиму. На основі актуалізованих даних, побудови комп’ютерної гідродинамічної та фізичної моделей для річки Уж, розроблено техніко-економічне обґрунтування та проєктну документацію (стадія Проєкт), якими передбачено будівництво регулюючої споруди на р.Уж, у м.Ужгород (район Боздоського парку), обводнення і пропуск паводку в парковій зоні, захист набережних р.Уж від високих паводків. Комплекс цих споруд забезпечить обводнення русла річки в межах міста на протязі 2,5 км до пішохідного мосту, а в зоні парку Боздош – відновити рекреаційний ставок і обводнити староріччя річки Уж. Ще в 1970-х роках минулого століття з’явилися ці ідеї утримання підвищеного рівня води в маловодний період у місті Ужгород, але тільки зараз, коли створена сучасна автоматична мережа моніторингу гідрологічної ситуації, апробовоні надійні методики і моделі прогнозування режиму річки і розвитку паводкової ситуації, наявність сучасних гідротехнічних конструкцій дозволяють реалізацію цієї ідеї. Заходи проєкту показали, що в теперішніх умовах  це цілком можливо виконати і визначили якими саме технічними рішеннями. Технічна проєктно-кошторисна документація, а також План управління ризиками затоплення для території басейну річки Уж в межах міста Ужгород буде передано Ужгородській міській раді.

Технічний заступник директора Басейнового управління р.Бодрог Словацького водогосподарського підприємства, менеджер проєкту Марош Гіба розповів присутнім про заходи і досягнення реалізації проєкту на словацькій частині басейну. Тут також було проведено двовимірне гідродинамічне моделювання та картування ризиків затоплення на прикордонній ділянці р.Уж, аналіз впливу запроектованих гірських ємностей на зниження паводку (зменшення витрат води на 30 %), розроблено «План управління ризиками затоплення для річки Уж для села Лекаровці в окрузі Собранці». Під час численних робочих зустрічей українські та словацькі фахівці обмінювалися даними і обговорювали результати виконаних з метою їх узгодження і врахування на транскордонній річковій ділянці.

Заступник міського голови Ужгорода Михайло Завидняк подякував усім, хто брав участь у проєкті за важливі результати у вирішенні проблем, пов’язаних із паводковими ризиками, засухами та наслідками зміни клімату в басейну річки Уж та міста Ужгород.

Як відмітили виступаючі, проєкт є результатом доброї співпраці партнерських організацій двох сусідніх країн і підтримки Ужгородської міської ради, що дало можливість успішно завершити проєкт на даному етапі, а також матеріали проєкту будуть слугувати підставою для залучення європейських коштів у подальшу реалізацію заходів проєкту.  Завдяки впровадженню цього проєкту ми отримали важливі практичні напрацювання для жителів басейну річки Уж щодо пом’якшення наслідків та адаптації до зміни клімату. Також учасники конференції побажали партнерам та іншим  зацікавленим організаціям у майбутньому продовжити використання можливостей програм транскордонного співробітництва задля розвитку прикордонних територій.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *