Заходи проекту FloodUZH представлені на засіданні Басейнової Ради річки Тиса
01.07.2020 Без коментарів Новини admin 962 перегляди

30 червня, у вівторок, під час чергового засідання Басейнової Ради річки Тиса, експерт проєкту Володимир Чіпак розповів присутнім про проблеми в басейні р.Уж та заходи, передбачені для їх вирішення проєктом «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH). За нинішніх умов засідання відбувалося в конференц-залі БУВР Тиси та в режимі он-лайн для частини учасників.

Паводки і для міста Ужгород, і для басейна р.Уж в цілому, були характерні завжди. Час від часу ця територія страждає від наслідків катастрофічних паводків, коли при дуже інтенсивних зливах випадає понад 100 мм опадів. Тоді одночасно спостерігаємо швидке скидання паводкових вод з гірських водотоків до річкових долин, де відбувається значне затоплення території. Басейн р.Уж зазнав катастрофічних паводків у 1992, 1998, 2001, 2005, 2008, 2010, 2016 роках. Останній паводок, за своєю інтенсивністю та руйнівною силою можна віднести до катастрофічного, відбувся у травні 2019 року, під час цього зливового паводку за дві доби на Закарпатті випало близько 120 мм опадів (місячна норма). Збитки тільки по Перечинщині склали тоді біля 200 мільйонів гривень.

Інша проблема басейну р.Уж – довгі періоди маловоддя і засухи, які ми спостерігали останніми роками. Зокрема,  в м.Ужгород русло практично зовсім пересихало, що можна чітко згадати за фотографіями, в тому числі літа минулого року.

Які шляхи вирішення цих проблем пропонує проєкт FloodUZH?

Діяльність проєкту зосереджена на процесі отримання точних даних про басейн р.Уж (гідрологічні, топогеодезчині дані, ортофотоплани і цифрова модель рельєфу), їх буде використано для наступного етапу – створення гідродинамічної моделі розвитку паводкової ситуації і виготовлення карт загроз затоплення для басейну р.Уж та карт ризиків затоплення для міста Ужгород. Картування ризиків затоплення в рамках проєкту буде виконуватися за новою національною методикою, яка враховує вимоги Паводкової Директиви ЄС. Це означає, що в проекті будуть розроблені карти і документи для безпеки жителів м.Ужгород на основі тих самих стандартів, які виконуються наразі в країнах Європейського Союзу.

Щодо проблеми маловоддя, у рамках проєкту буде проведено необхідні дослідження та розрахунки, математичне і фізичне моделювання, на основі яких виготовлено проєктні матеріали для будівництва регулюючої споруди на р.Уж у межах міста Ужгород. Динамічна споруда буде функціонувати в двох режимах – при паводках опускатися на дно річки, а в період маловоддя створюватиме підпір на 1-1,5 м, при цьому необхідною умовою  є, щоб  вода переливалася через споруду. Попередні розрахунки показують, що таке технічне рішення буде відчутно на відстані 3,5 км вище споруди, і це дозволить покращити водно-екологічну ситуацію вздовж р.Уж, а також дасть можливості для рекреаційного та туристичного розвитку міста Ужгород, н-д, створення водного туристичного шляху тощо.

Також, в рамках проєкту придбано і вже використовувалося під час теперішнього червневого паводку сучасне гідрометричне обладнання – акустичний допплерівський профілограф швидкості течії ADCP RiverRay, який важливий для моніторингу проходження та прогнозування паводків. Цей проєкт спільно впроваджують українські партнери – Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородське міжрайонне управління водного господарства (УМУВГ), Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради; Громадська організація «ЕКОСФЕРА» і словацький партнер – Словацьке водогосподарське підприємство, Банська Штявніца.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *