Експерти провели навчальний тренінг з ГІС для фахівців МУВГ
11.10.2022 Без коментарів Новини admin 380 переглядів

Минулого тижня, 4 жовтня, експерти українсько-словацького проєкту «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» провели он-лайн тренінг для працівників міжрайонних управлінь водного господарства.  Мета навчального тренінгу – ознайомити працівників МУВГ з можливостями геоінформаційних систем (ГІС) та досвідом створення геоінформаційної системи для забезпечення потреб проєкту FloodUZH.

Менеджер проєкту Марина Скраль розповіла про цілі та заходи проєкту «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж», який передбачає застосування сучасних інформаційних і структурних технологій для управління паводковими ризиками та засухами у спільному транскордонному басейні р. Уж. Для цього в рамках проєкту здійснено роботи для отримання точних даних про басейн р.Уж – гідрологічні, топогеодезичні дані, ортофотоплани і цифрову модель рельєфу. Ці актуальні дані про басейн р.Уж лягли в основу створення ГІС-бази даних проєкту і були потім використані для створення двох-вимірної гідродинамічної моделі і побудови різних сценаріїв розвитку паводкової ситуації, виготовлення карт загроз затоплення для басейну р.Уж та карт ризиків затоплення для міста Ужгород.

Технічні експерти проєкту Валерій Карпюк і Дмитро Белей у презентаційних виступах розповіли учасникам тренінгу про геоінформаційні системи, базові елементи та інструменти просторового аналізу, а також етапи створення  бази даних ГІС проєкту FloodUZH.

Експерт проєкту Віктор Дуркот представив отримані в рамках проєкту результати картування загроз і ризиків затоплення  в басейні р.Уж. Також фахівці провели практичні заняття з просторового аналізу даних ГІС бази та обробки результатів на прикладі водогосподарських і гідрографічних об’єктів на території Закарпатської області.

Партнер проєкту Ужгородське міжрайонне управління водного господарства надає для створення ГІС проєкту уточнені дані щодо водогосподарських гідротехнічних споруд, які знаходяться в басейні р. Уж і консультації у процесі розробки карт загроз та ризиків затоплення.

Учасники навчального тренінгу відмітили важливість використання можливостей сучасних геоінформаційних систем та інструментів обробки геопросторових даних для швидкого доступу і аналізу обєктів водогосподарського комплексу і басейнових характеристик, проведення моделювання і картування ризиків затоплення, що дуже важливо при прийнятті управлінських рішень під час паводків, а також ефективного управління водними ресурсами у повсякденній роботі водників.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *