На річці в Ужгороді планують збудувати динамічну греблю (огляд преси)
12.10.2021 Без коментарів Огляд преси admin 372 перегляди

Гребля має затримувати воду в річці Уж та захищати місто від паводків

На річці в Ужгороді планують збудувати динамічну греблю

Гідроспоруду планують збудувати на річці Уж поблизу Боздошського парку

На річці Уж планують встановити регулювальну гідроспоруду для захисту від паводків. Греблю планують побудувати в районі Боздошського парку. За даними представників Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса, на річці в Ужгороді планується встановити рухому, мобільну конструкцію впоперек русла, яка підніматиметься в період маловоддя та опускатиметься на дно під час високого рівня води.

Наразі ідея – на етапі розробки техніко-економічного обґрунтування. Вона реалізується в рамках українсько-словацького проекту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH). Партнери проекту – Ужгородське міськрайонне управління водного господарства, Словацьке водогосподарське управління, Ужгородська міська рада, ГО «Екосфера».

Як повідомляє прес-служба Ужгородської міськради, презентацію проекту греблі провели представники Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса у п’ятницю, 8 жовтня. Проектом планується встановити «рухому, мобільну конструкцію впоперек русла, яка підніматиметься в період маловоддя і дозволить підвищити рівень води в річці, опускатиметься на дно під час високого рівня води».

«Також будуть реконструйовані всі набережні міста, зроблено берегоукріплення, заводнюватиметься старе русло Ужа в Боздоському парку. Водообмін у разі підняття мобільної дамби буде постійним – і в руслі Ужа, і в зоні парку, тобто вода буде проточною і не застоюватиметься», – йдеться у повідомленні міськради.

Уточнюється, що для захисту міста від повені на набережних передбачені алюмінієві конструкції, які встановлюватимуть лише під час підготовки до пропуску високого рівня води – моніторинг, який проводиться постійно, дає змогу розпочати це щонайменше за 8 годин.

Під час прес-конференції у п’ятницю, 8 жовтня, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль зазначив, що наразі розробляється техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту «Будівництво регулювальної споруди на р.Уж, у м.Ужгород (район Боздоського парку)», далі – процедура оцінки впливу на довкілля, розробка проектно-кошторисної документації і лише тоді виконання робіт.

Наразі проведено значний обсяг досліджень, аерофотозйомка, гідрологічні розрахунки як може поводити себе Уж, комп’ютерне математичне моделювання, в угорській лабораторії проводилося фізичне моделювання проходження паводка в межах міста з визначенням глибин та інших параметрів.

Технічний експерт проєкту БУВР Тиси, багаторічний керівник цієї структури Володимир Чіпак провів презентацію, що передбачається під час кожної з трьох черг реалізації проєкту. За його словами, це має бути рухома, мобільна конструкція впоперек русла, яка підніматиметься в період маловоддя і дозволить підвищити рівень води в річці, опускатиметься на дно під час високого рівня води.

Володимир Чіпак також нагадав, що в басейні Ужа проходить продуктопровід і в проекті врахували, щоб у разі аварії чи потрапляння нафтопродуктів у річку була змога затримати маслянисту плівку на поверхні і очистити течію через донний водовипуск.

Головний інженер ПрАТ «Укрводпроект» Олександр Романишин розповів, що з гідроспорудою, яка планується поблизу моста у Боздоському парку, буде змога підняти рівень води приблизно від пішохідного мосту або від філармонії.

Заступник Ужгородського міського голови Василь Пинзеник наголосив, що наразі всі розробки проводяться лише за кошти грантового проекту Європейського Союзу і що його реалізація може стати в Ужгороді одним із ключових інфраструктурних проектів часів незалежної України.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський сказав, що будівництво гідроелектростанцій містобудівною документацією – детальними планами територій – не передбачено, тому йдеться лише про гідротехнічну споруду для регулювання рівня води в Ужі. І додав, що максимальна відкритість усіх етапів проєкту дасть змогу зробити найбільш якісні напрацювання.

Нагадаємо, у четвер, 7 жовтня, під час сесії Ужгородської міської ради депутати зняли з розгляду питання щодо виділення землі для будівництва міні-ГЕС на річці Уж та для облаштування дамби поблизу Боздошського парку.

У проектах рішень сесії Ужгородської міської ради щодо відведення земельних ділянок були пункти про 0,8 га для Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР) для облаштування гідроспоруди та 0,4 га для компанії «Ренер» для будівництва міні-ГЕС на Ужі. Однак, через суспільний резонанс кілька фракцій заявили, що не голосуватимуть за ці питання, оскільки ідеї були недостатньо обговорені із громадськістю. Крім того, у залі лунали звинувачення на адресу мера Ужгорода Богдана Андріїва щодо наявності зв’язків із ТОВ «Ренер», якому планували виділити землю для будівництва міні-ГЕС. Представник БУВР р. Тиса Володимир Чіпак під час виступу у сесійному залі заявляв, що попередньо проектом не було передбачено спорудження міні-ГЕС, йшлося тільки про дамбу.

Джерело інформації: https://zaxid.net

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *