Онлайн семінар з представлення результатів гідродинамічного моделювання в басейні р.Уж
06.07.2021 Без коментарів Новини admin 592 перегляди

Минулого тижня, у четвер 1 липня, відбувся онлайн семінар з представлення результатів гідродинамічного моделювання в рамках впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Одним із найбільш важливих і технічно складних напрямків роботи проєкту FloodUZH є отримання точних актуальних даних рельєфу русла р.Уж та її приток, розробка на їх основі двовимірної гідродинамічної моделі прогнозування паводкової ситуації, і застосування цієї моделі для виготовлення карт загроз затоплення для басейну р.Уж і ризиків затоплення для м.Ужгород.

З початку проєкту у вересні 2019 року, експертами БУВР Тиси разом з підрядними організаціями проведено велику роботу по отриманню точних топогеодезичних, гідрологічних та інших даних, необхідних для виконання цього завдання. Для цього підрядна організація відповідного фахового спрямування вперше провела лідарну аерофотозйомку русел річок Ужанського басейну і виготовила Цифрову модель рельєфу (ЦМР) високої точності (15 см), а експерти басейнового управління та підрядної організації зробили наземну топогеодезичну зйомку «мокрої» частини річкових русел (біля 450 поперечних і повздовжніх перерізів), які доповнили ЦМР та ГІС-базу даних.

Топогеодезичні вимірювання русла р.Уж

Топогеодезичні вимірювання русла річки Тур’я

Лідарна зйомка, маршрут

Використовуючи ці матеріали та інші дані (гідрологічні, гідротехнічні, тощо), фахівці побудували 2D-гідродинамічну модель для басейну р.Уж і провели необхідні розрахунки. За цей час, незважаючи на карантинні обмеження, було проведено численну кількість робочих зустрічей у форматі онлайн для уточнення даних і координації зусиль. Таким чином, на початку липня цього року розробники і стейкхолдери, тобто зацікавлені організації, отримали можливість зустрітись у форматі онлайн для представлення і обговорення попередніх результатів використання моделі.

У семінарі взяли участь представники БУВР Тиси, партнерів проєкту, фірми «Банкомзв’язок», Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Українського гідрометеорологічного інституту, ГУ ДСНС у Закарпатській області, Ужгородської міської ради (управління цивільного захисту та управління державного архітектурно-будівельного контролю), Управління цивільного захисту Закарпатської облдержадміністрації.

Учасники семінару отримали інформацію щодо методології робіт з моделювання, виконаних у рамках проекту, і попередніх отриманих результатів картування, а також взаємозв’язку між розробкою карт загроз і ризиків затоплення та планів управління надзвичайними ситуаціями, ознайомилися з досвідом впровадження Директиви 2007/60/ЄС в Угорщині і досвідом застосування гідродинамічного моделювання для розробки сценаріїв затоплення на прикладі Плану локалізації затоплення на спільній українсько-угорській Берегівській меліоративній системі.

Під час обговорення представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Українського гідрометеорологічного інституту відмітили великий обсяг і якість виконаних робіт, а також високу актуальність цього напрямку проєкту.

Адже, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна впроваджує основні положення Директиви 2007/60/ЄС про оцінку та управління ризиками затоплення. Виконавцями, відповідно до Плану заходів з виконання Угоди, затвердженого постановою КМУ від 25 жовтня 2017 р. №1106, визначено Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Державне агентство водних ресурсів України та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Наразі, ДСНС здійснює заходи щодо розроблення карт загроз і ризиків затоплення для дев’яти річкових басейнів України, в тому числі і басейну р.Дунай, куди входить басейн р.Уж. На основі карт створюються Плани управління ризиками затоплення для окремих територій у межах районів річкових басейнів, що мають високий ризик затоплення, на 2023-2028 роки, які зараз опубліковані для громадського обговорення на сайті ДСНС (https://www.dsns.gov.ua/ua/Vprovadghennya-Directiva-2007-60-EC-of-the-European-Parliament-and-of-the-Council-of-23-october-2007-on-the-assessment-and-management-of-flood-risks.html).

Виготовлені в рамках проєкту матеріали щодо карт загроз затоплення для басейну р.Уж та карт ризиків затоплення для м.Ужгород будуть відповідати методиці розроблення карт загроз і ризиків затоплення, затвердженій наказом Міністерства внутрішніх справ України №153 від 28.02.2018 р., і подані ДСНС України для затвердження.

БУВР Тиси спільно з підрядними фахівцями розробить для місцевих органів самоврядування порядок використання картографічних матеріалів,  які будуть передані їм у цифровому форматі для практичного застосування у  просторовому плануванні територій, а також під час планування заходів з метою зменшення паводкових ризиків у басейні р.Уж.

Поділитись:

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *